Entradas populares

Qiamullail “Teguhkan Iman, Mantapkan Aqidah"Pada 03-04 Nov 2012 bertempat di Masjid Jamek Al-Munawwar Pekan Lama, Kota Marudui
Alhamdulillah.. dengan rendah hati mengucapkan syukur pada Illahi kerana masih memberi Persatuan Siswazah & Kelab Remaja Ukhuwwah cawangan Kota Marudu (PSS & KRU KM) kesempatan dalam mencari keredhaaNya dengan menjalankan Qiammulail yang sedikit sebanyak menambah iman samaada fasilitator mahupun peserta.
2.00 pm -menunggu ketibaa peserta. Sehinggalah selepas 4.00 pm peserta berkumpul untuk mendengar Ucapan Pengarah Program iaitu Helmi Bin Ismail dan taklimat ringkas dari kemkom iaitu adik Syukri Bin Yusuf.


Kemudian peserta menjalankan aktiviti Riadah Petang bersama fasilitator yang ditugaskan. Riadah adalah satu aktiviti penting yang dapat member permulaan yang bagi kepada para peserta agar tidak keletihan dan cepat mengantuk ketika mendengar Kuliah Dasar selepas Isyak nanti.Selesai beriadah, minum petang di sediakan bagi mengisi tenaga untuk menunaikan Solat Maghrib berjemaah.
6.20 pm -Selesai menunaikan Solat, makan malam berjemaah bersama para fasilitator. Kemudian diteruskan dengan Solat Isyak berjemaah. 


7.30 pm- Kuliah Dasar 1 “Akidah Asas Islam” yang disampaikan oleh Timbalan Presiden PSS KM , Shamsul Bin Salai. Di mana pendedahan asas kepada terbinanya individu Muslim yang Berjaya dunia akhirat adalah individu yang memiliki akidah yang benar di sisi Allah berlandaskan Al-Quran & Sunah. Setelah itu, Latihan Dalam Kumpulan 1 (LDK 1) yang bertajuk ‘Bagai Dihujung Tanduk” bagi melihat sejauh mana & menambah kefahaman yang telah peserta perolehi daripada Kuliah Dasar. 

9.00 pm- Para peserta diberi masa bagi merehatkan diri & minum malam sebelum meneruskan lagi aktiviti. Setelah berapa minit berehat, aktiviti diteruskan dengan Slot Tayangan yang bertajuk “Islam sebagai Ad-deen”. Apa yang dititik beratkan ialah kesedaran dalam mengenai rukun Islam kedua, isitu Solat.
10.00 pm- Persiapan diri untuk bacaan Al-mulk berjemaah dan sedikit taklimat untuk aktiviti keesokkan harinya. Kemudian para peserta dikehendaki menunaikan Ibadah sunyi pada awal waktu bagi memudahkan bangun untuk Qiamullail.


3.00 am- Para peserta dikejutkan oleh fasilitator untuk bangun, bersiap menerusan aktiviti utama iaitu Qiamulllail berjemaah. Setelah Qiam, peserta diberi waktu untuk membacakan ayat-ayat Al-Quran sementara menunggu untuk menunaikan Solat Subuh.

5.30am- Kuliah Dasar 2 “Indahnya Iman” yang disampai oleh Ust Khairul Bin
Setelah itu, Riadah Pagi di adakan di kawasan tepi masjid agar dapat menyegarkan minda dan mengeratkan silaturrahim sesama peserta juga fasilitator.
8.00am- Sarapan pagi berjemaah, Slot terakhir ialah LDK 2, “Soalan Cepu Emas”, Dimana 6 Soalan yang diberikan sebenarnya berdasarkan 6 Rukun Iman yang perlu difahami dan dihayati oleh setiap individu Muslim.
9.30am- Peserta dan fasilitator bersama-sama bergotong-royong membersihkan kawasan masjid agar memastikan kawasan masjid bersih sedia kala juga sebagai simbol terima kasih kepada pihak masjid yang telah membenarkan kami berprogram di situ.10.30am- Resolusi dan Maklum balas dari peserta bagi memperbaiki program yang akan datang dan diakhiri dengan Lambaian Ukhuwwah peserta dan fasilitator.
Alhamdulillah..¡Compártelo!

0 komen:

Catat Ulasan

Buscar

 

Islam myWay

Islam myWay

About

~Persatuan Siswazah Sabah (KM) Copyright © 2011 | Tema diseñado por: compartidisimo | Con la tecnología de: Blogger